Letölthető Dokumentumok


A sofőrnek közúti ellenőrzés során 28 napra visszamenőleg igazolnia kell a tevékenységét. A pihenő napokat analóg (korongos) menetíró esetén korongon kell rögzíteni. Digitális menetíró esetén a pihenő napokat kézi adatbevitellel kell a tachográf egységen. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy tevékenységi igazolást kell kitölteni. 2015. óta kötött formája nincs.


Magyarországi közúton - 10 tonna megengedett legnagyobb ösztömeget meghaladó teherautó esetén - ömlesztett áru szállításához jármű-tömegbizonylat szükséges, amit a jármű vezetőjének kell átadni. Mérlegyjegy hiányában egy írásbeli nyilatkozat szükséges, amelyben a feladó vállalja a felelősséget azért, hogy a feljegyzett ömlesztett áru tömege hiteles. Fontos, hogy a jármű-tömegbizonylaton szereplő adatok a valóságnak megfeleljenek. Ha a közúti ellenőrzés során túlsúlyt állapítanak meg, akkor bírsággal terhelik az irat kiállítóját.


A vállalkozás szakmai vezetője válthatja ki a székhely szerinti kormányhivatalnál. A tachográf egység 90 naponta történő letöltéséhez elengedhetetlen. Egy vállalkozás több kártyát is igényelhet.


Az 1978. április 1-jét követően megszerzett PÁV minősítések eredményéről a pályaalkalmassági nyilvántartás alapján, díj ellenében, a hatályos 444/2017.(XII.27.) Korm. rendelet 3. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően állítja ki.
Bővebb információ ITT.


A vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályok alóli mentességről:
- 561/2006/EK rendelet  13. cikk
- 6/1990 rendelet 92 §. (3) bekezdésÜgyfélkapuval rendelkező személyeknek lehetősége van arra, hogy a közúti közlekedési nyilvántartásból az előéleti pontjairól tájékozódjon.